”Förlåtelsen gör slut på allt lidande och all förlust.”
Jag vilar i Gud.

Hur vet jag om jag har förlåtit?

Ibland är det så tydligt att jag inte har förlåtit. Jag känner direkt i form av ilska, irritation eller rädsla. De är alla tecken på oförlåtelse.

Ibland är det svårare:

”Det är förvisso så att all bedrövelse inte ser ut att vara bara brist på förlåtelse. Ändå är detta innehållet bakom formen.” Lektion 193.4:1-2

I förrgår träffade jag min nya manliga husläkare för första gången. Jag har haft en mjuk, underbar kvinna i säkert 30 år. Hon har följt mig genom mina kroppsliga åkommor, sköldkörtel, magkatarrer, underlivsbesvär, hjärtflimmer och hjärnblödning. Jag har verkligen känt att jag är inte en kropp, jag har en kropp som jag lärt mig att vårda och förvalta så länge jag har den. Min husläkare har varit inne på samma linje och vi har haft många, många andliga samtal.

Nu skulle jag berätta för min nya husläkare vem jag är och vad som hänt mig. Han var snäll men formell, hade inte läst igenom mina journaler och det visade sig att jag hade ett mycket högt blodtryck. I vanliga fall har jag lågt blodtryck. Jag blev så förvånad, måste komma tillbaka för några kontroller. Jag kände trycket i mitt huvud men kunde först inte förstå varför.

Snart inser jag att det har med oförlåtelse att göra. I hela mitt liv har jag ”slagits” med min prestationsångest och särskilt gentemot män. Jag skulle visa min pappa att jag duger. Män jag har träffat i mitt liv har alla varit symboler för denna enorma prestationsångest. Jag trodde att jag hade förlåtit den helt och hållet men inser nu att jag fick en ”släng” av den vid husläkarbesöket. Jag var helt enkelt rädd för att han inte skulle ta emot mig så som jag var och förstå mig.

”Undanhåll din broder förlåtelsen och du attackerar honom. Du ger honom ingenting, och får av honom bara det som du gav.” T 23.III.2:5-6

Gud, låt mig vila i Dig. Befria mig från min prestationsångest och mitt kontrollbehov. Låt mig förlåta allt det som jag tror kan skada mig och låt mig vara fri från lidande. Låt mig vara i Din frid.